Seminstationen - vad gör vi egentligen?

2022-03-05

Ja vad är egentligen en seminstation? Jag tänkte försöka beskriva det allra mest grundläggande i det här inlägget. 

Vi är en ren mottagarstation, vilket betyder att här finns ingen hingst som tappas på sperma. Allt som semineras hos oss skickas hit från stationer där hingstarna är placerade. 

I Sverige tappas i princip alla hingstar måndag, onsdag och fredag. Eftersom hästar som art inte får föl året runt - ston brunstar mars till september ungefär - så är även hingsttappningen begränsad till en viss säsong. Många kommer igång redan i mars, de flesta i april och nästan alla slutar i augusti. 

Ston är brunstiga med treveckorsintervall (21 dagar mellan ägglossningarna). Man vill seminera så nära ägglossning som möjligt och helst ska sperman vara på plats i livmodern när ägget släpper. Det optimala är att seminera en gång per brunst men det är vanligt att man måste göra det två gånger. Det händer också att det blir fler semineringar vilket beror på att det är svårt att flera dagar i förväg förutspå när ägglossning kommer att ske. 

För att vet hur stoet ser ut på insidan använder vi oss av ultraljud. Detta är det bara veterinären som får göra. Många ston visar bra yttre brunst (kissar, blinkar, ändrar beteende osv) men även dessa måste kollas med ultraljud för att rama in brunsten. För ston som inte visar någon brunst är ultraljudet naturligtvis ännu viktigare. 

Eftersom hingstarna tappas på bestämda veckodagar har vi också ultraljudsundersökningar på bestämda veckodagar. Måndag, onsdag och fredag morgon/förmiddag kontrolleras stona. Om vi bedömer att det är dags att seminera beställer man då från hingsthållaren den aktuella dagen. Det är vi på seminstationen som har all kontakt med hingsthållaren i de allra flesta fall. 

Sperman transporteras på lite olika sätt, men alla hingstar som står i Sverige skickas idag med en speciell transportslinga. Denna går på natten vilket betyder att vi får leverans varje tisdag, torsdag och lördag morgon efter att hingsten tappats. Då seminerar vi stoet direkt. 

Dagen efter seminering måste man också ultraljuda. Dels för att veta hur livmodern reagerat på seminering - ibland kan man t ex behöva skölja eller göra andra åtgärder. Dels måste man veta om ägget har släppt eller ser ut att släppa i närtid. I annat fall får man beställa sperma ytterligare en gång i samma brunst. 

Efter 16-17 dygn kan man se om semineringen lyckades, då syns en fosterblåsa på ultraljudet. Om ingen dräktighet hittas är stoet oftast på väg in i en ny brunst.

Både när man gör ultraljudsundersökning och när man seminerar står stoet i en sk tvångsspilta. Det kan vara ovant för dem de första gångerna. Det är viktigt med lugn och ro så att stoet får vänja sig. 

Mer om hur det fungerar hos oss rent praktiskt kommer i ett eget inlägg framöver. 

Nästa gång handlar det om stoval och förutsättningar för dräktighet :-)

 

 

//J

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)