Avvänjning

2021-12-15

Den här tiden på året pratas det en del om avvänjning av föl. Jag har läst några nyhetsartiklar i ämnet som är publicerade nyligen och det kommer såna varje höst. Det kommer också en massa inlägg i sociala medier om att "nu har vi vant av årsfölen". Klassiskt, absolut, och jag är inte kritisk i grunden. En uppfödarkollega la dock ut ett litet "tvärtom"-inlägg häromdagen och det gav mig inspiration till denna blogg. Hon vänjer inte av sina föl och det gör jag inte heller. 

 

Förr i tiden, när hästarna faktiskt jobbade delar av året - i skogen eller kanske i militären - så fick de nog kombinera arbete och avel i högre utsträckning än nu. Liten killgissning av mig men jag är ändå så gammal att min farfar livnärde sig på att köra i skogen med häst och han berättade  många anekdoter så det är inte helt taget ur luften. Farfar, född 1905, hade dessutom minne som en häst så en parentes är att jag sörjer nästan varje dag hur dum jag var som inte pratade ännu mer med honom. Men det var inte dagens ämne. Jag tror dock att tanken med att vänja av föl vid sex månader kommer ur denna struktur.

 

Mina föl föds mellan april och juni dvs med relativt stor spridning. Jag vill helst ha dem i april eller maj pga den hektiska seminsäsongen men som alla vet är det inte något man kan beställa. Så det brukar vara fölningar åtminstone fram till midsommar. 

 

Nästan alla mina hästar hålls på lösdrift. Så har jag gjort sen 2007. Det började som en slump men resultatet var fantastiskt. Harmoniska och friska hästar, lättare att sköta som ensamstående förälder utan eget stall de första åren och åtminstone när det kommer till byggnader något lägre kostnader. Jag ser i princip bara fördelar med lösdrift. 

 

Lösdriftssystemet tillåter mig att låta fölen gå kvar med sina mammor. Jag nämner detta för jag inser att om man har hästar i boxsystem är det i praktiken betydligt mer komplicerat att inte vänja av dem. För mig krävs mest bara tillräckligt stor yta. 

 

Här går alla föl kvar i flocken fram till betessäsongen (ibland med viss justering om det är bråkiga hingstar). Stona är inte alltid dräktiga igen men oftast, och de brukar vänja av dem när de har 2-3 månader kvar till fölning. Det varierar men ännu så länge diar alla föl ganska frekvent (de är födda mellan 16 april och 30 juni). Jag tror detta är suveränt!

 

Det är bra av flera skäl. Maten är ett. Fölen diar fortfarande ganska mycket. De äter naturligtvis också mycket grovfoder, men jag har svårt att tro att föl som vänjs av vid sex månaders ålder klarar sig på bara det. Mina får aldrig något kraftfoder men är runda och fina hela vintern. Mjölk är nyttigt. 

 

De har ett roligt liv med kompisar, de blir (hårt) fostrade av sina mödrar. De lär sig att man går in när man ska sova och hur viktigt det är att dricka vatten (ja jag tror på riktigt det är viktigt för hästarna att lära av andra). På nyår när raketerna tjuter förstår de att eftersom ingen annan bryr sig så varför skulle jag?

 

Mina föl säljs inte sällan under vår/sommar/höst. Jag släpper dem inte härifrån förrän absolut tidigast vid sex månaders ålder men helst inte före sju-åtta månader. Men de flesta går faktiskt kvar längre vilket jag ser som mycket fördelaktigt för alla parter, inte minst fölet. Varje månad gör stor skillnad för både fysisk och mental utveckling. I år är alla föl ännu så länge kvar vilket glädjer mig :-).

 

Jag tycker mina hästar blir schyssta, lätthanterliga individer i mycket hög utsträckning och det kanske inte alls beror på det här systemet men jag är iaf helt övertygad om att det inte skadar dem. Och de är verkligen lyckliga!

 

På bilden nedan ses Wrecking Ball, årets förstfödda föl som är 8 månader på pricken och verkar helt nöjd med livet. Pappa heter Kentucky vh Ryutershof och mamma är Emmylou. 

 

 

//J

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)