Hur funkar det?

2017-01-26

Vi får ganska många frågor om hur det funkar med hästavel, och det är inte så konstigt - det är faktiskt en hel vetenskap! Av våra kunder är en relativt stor del "nybörjare" och tar bara föl någon enstaka gång i livet. Nuförtiden finns ju mycket att läsa på internet såklart, men det finns också en del bra böcker i ämnet. Jag tänkte göra en liten summering för att beskriva hur det går till just hos oss.

 

Stoet

I grund och botten har vi inga åsikter om vilka ston våra kunder kommer hit med. I vår värld är alla lika mycket värda och vi gör såklart ingen skillnad på dem. Vi tar emot ston av alla raser och ställer inga egentliga krav på dem.

För din egen skull kan det dock vara värt en extra eftertanke. Är mitt sto ett bra avelssto? Vad har hon att tillföra? Ibland vill man "bara" göra ett föl till sig själv, och då är kanske inte avelsframsteget primärt. Men man ska ändå tänka på att inte avla på defekter eller ston med allt för dåligt lynne. Ska man sälja avkomman är det i regel viktigt att stoet är av det bättre slaget inom sin ras.

Hästar kan få föl i relativt hög ålder. När de kommer över 15-årsstrecket sisådär och aldrig haft föl innan ska man dock inte ha alldeles för stora förhoppningar om dräktighet, eller åtminstone vara medveten om att det inte är helt enkelt. Då har stoet normalt sett varit brunstig väldigt många gånger under sin livstid och under brunsten finns det risk att bakterier tar sig in i livmodern. Det minskar fertiliteten.

Det är viktigt att stoet är i bra hull när hon kommer hit och hon ska helst ha fällt av vinterpälsen. Ta av bakskorna!

 

Hingstvalet

Om hästavel är en vetenskap är hingstval en egen undervetenskap ;-). Det är otroligt spännande och ibland riktigt svårt. Vi bistår i den mån vi kan med rådgivning.

Här seminerar vi med både färsk transporterad och fryst sperma. Den frysta är mer komplicerad och har lägre dräktighet, därför är det en mindre andel av stona som fungerar med fryst sperma (läs mer om färsk och fryst här).

SWB-ston, "svenska halvblod", ska anmälas i Språngrulla. Det är ett digitalt system där du själv som stoägare även kan logga in och se stoets semineringsdatum mm. 

Travare måste boka den hingst de ska semineras med, det gäller både varm- och kallblod. Det är bra om det är gjort innan stoet kommer hit, alla hingstägare skickar inte sperma om stoet inte är bokad till hingsten. Ofta förekommer en bokningsavgift i samband med bokningen och den betalas till hingsthållaren.

Om du ska seminera med en hingst som inte står i Sverige måste du kolla upp så att det går att skicka sperma hit. Först och främst måste hingsten stå på en sk EU-station så att sperman får skickas över gränsen. Dessutom kan det ha betydelse vart hingsten står, det krävs en viss närhet till flygplats.

Fryst sperma är bra att beställa i god tid. Vi har kärl med flytande kväve på plats som vi förvarar den i.

 

Uppstallning

Hos oss får man lämna sitt sto om man vill. Vissa kunder gör det inte alls utan åker fram och tillbaka varje kontroll, vissa ston står här hela säsongen. Vi har inte obegränsat med uppstallning så vi kan inte garantera plats till alla. De flesta ston går i lite större grupper och är ute dygnet runt om vädret tillåter. Ston med föl vid sidan är en kategori med lite andra privilegier och de är också de enda som garanteras egen hage (och box).

Det som är viktigt för oss är att stona blir dräktiga, och för att bli det måste de må bra. Vi är därför väldigt måna om att alla ston trivs och går i en bra grupp. Gruppen kan i vissa fall vara bara två ston och ibland större grupper om ston (för det mesta betyder fler hästar = mer harmonisk grupp).

 

När kommer jag?

Det bästa är att komma hit när stoet börjar visa brunst, om hon är tydlig. Nu visar inte alla ston brunst alls så det är inte alltid så enkelt. I såna fall börjar vi ändå kolla med ultraljud och försöker följa utvecklingen under någon vecka. Nästan alltid får man då en bra vägledning om hennes brunstcykel. Ston brunstar var tredje vecka under den ljusa delen av året, ungefär april till september på våra breddgrader.

 

Vad händer sen?

Efter seminering kollas stoet på ca 16-17 dygn. Då ser man en fosterblåsa på ultraljudet i de allra flesta fall (om hon är dräktig alltså). Nästa koll görs omkring dygn 30, då syns hjärtslag på fostret. Från dygn 40 eller 45 (lite beroende på vilket försäkringsbolag) kan man försäkra fostret om man vill och då krävs en extra dräktighetskontroll.

Många hingstar har en avgift som ska betalas vid dräktighetsdygn 90 och därför kollas många ston även då. Tänk på att kolla senast på 90 dygn - om det visar sig att fostret är borta behöver du då inte betala 90-dygnsavgiften.

Sen... är det bara att vänta! Ston är dräktiga i 11 månader så det tar ganska lång tid innan du får se resultatet av alltihop. Men det är garanterat värt det!

 

Hör bara av dig till oss om du har frågor. Vi hjälper till i stort och smått och tycker bara det är roligt :-).

 

//J

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)